Klimaten

Je zult er ongetwijfeld wel eens over hebben gehoord, het klimaat. Maar wat bedoelen ze daar nou eigenlijk mee? Wat zijn klimaten? Op het volgende plaatje kun je zien welke klimaten er waar op aarde voorkomen.

Op aarde kennen we een 5 klimaten. Misschien is het je zelf al eens opgevallen als je op vakantie bent geweest naar Zuid-Frankrijk of een ander warm land. Je merkt dat dat de temperatuur heel anders is dan hier bij ons in Nederland. Hier hebben we een zeeklimaat. Dat houdt in dat het hier het hele jaar door neerslag is. Ook heeft de zee een grote invloed op het klimaat bij ons.

Als je verder het land in gaat, bijvoorbeeld naar Rusland, krijg je te maken met een landklimaat. De zee heeft hier geen invloed meer op het klimaat. Wat opvalt bij een landklimaat zijn de grote temperatuurverschillen. In de winter is het vaak erg koud, dit komt omdat er geen zachte zeewind over het land waait. In de zomer is het vaak heel erg warm, omdat er geen verkoeling van de zee is.

Dan kennen we ook nog het middellandse-zeeklimaat. Dit vind je, zoals de naam al zegt, terug in de landen rond de Middellandse Zee. In die landen, zoals Frankrijk, ItaliŽ, Spanje en Griekenland is het zomers vaak erg warm. Strenge winters zul je daar ook niet vinden. De meeste winters zijn er namelijk erg nat en zacht.

Als vierde klimaat kennen we het poolklimaat of ook wel toendraklimaat genoemd. In gebieden met het poolklimaat groeien alleen maar mossen. Dit komt omdat er grote verschillen tussen de zomer- en wintertemperatuur zijn. 's Winter komt de zon helemaal niet op in de buurt van de noordpool. Het is er dag en nacht donker en ook nog eens verschrikkelijk koud. Zo koud dat het wel 60 graden kan vriezen. In de zomer blijft de zon dag en nacht schijnen. Het kan dan wel 30 graden worden. Maar omdat het 's winters zo koud is en de zomer maar kort duurt ontdooit alleen de bovenste laag van de aarde, de rest blijft bevroren. Hierdoor kunnen er nauwelijk planten groeien en tref je er voornamelijk mossen aan.

Rond de evenaar, de middellijn die de aarde verdeelt in het noordelijk en zuidelijk deel, vinden we het tropische klimaat. Hier is het geen lente, zomer, herfst of winter. De tempertatuur is het hele jaar door gelijk. Overdag is het vaak wel 30 graden en het regent er vaak. Misschien heb je ook wel eens van de tropische regenwouden gehoord. Door de gelijke temperaturen en de vele regen groeien er veel planten.

Als laatste hebben we ook nog het woestijnklimaat. Net zoals bij het poolklimaat groeien hier weinig planten. Dit komt door het grote verschil tussen de dag- en nachttemperatuur. Overdag kunnen de temperaturen in de schaduw wel stijgen tot 60 graden. Verder is het er erg droog, met af en toe een flinke stortregen die de woestijn in een kolkende watermassa doet veranderen. Door deze grote temperatuurverschillen groeien er voor het grootste deel cactussen in de woestijn. Deze planten kunnen goed tegen langdurige droogte.

Wanneer je hoog in de bergen komt heb je daar weer een heel ander klimaat dan je op het platteland tegen komt. Dat klimaat in de bergen noemen we hooggebergteklimaat. In gebieden met zo'n klimaat is veel regen en wind. Op de bovenste bergtoppen is het vaak zo koud dat er het hele jaar door sneeuw ligt. Dit noemen we eeuwige sneeuw.

Veel mensen tegenwoordig praten over klimaatverandering, wil je hier meer over weten, klik dan hier